Mladí umělci pomáhají

Začněme na první pohled hodně od lesa. Znáte brněnskou organizaci ParaCENTRUM Fenix? S mottem „Roztáčíme život naplno“ pomáhá lidem po poškození míchy při návratu do aktivního života. Součástí rozsáhlé činnosti Fenixu je i preventivní program, který nabízí pravidelně také žákům naší školy. Žáci 8. ročníku se tak mohli již dva roky po sobě bezplatně zúčastnit akce Roztoč to!, kde jim klienti společně s ergoterapeuty Fenixu vyprávěli o svém životě. Žáci se velmi aktivně zapojili také do připraveného interaktivního programu.

Je zřejmé, že nás osudy těchto lidí nenechaly lhostejné. Žáci II. stupně přispěli svými drobnými výtvarnými díly, které následně pracovníci Fénixu prodávali na vánočních trzích na náměstí Svobody. Výdělek pak putoval na tolik potřebné služby ParaCENTRA Fenix.

Jistě nepřehlédnutelnou akcí je 4. ročník soutěže o nejkrásnější Obraz pro Fenix. Letos se sešlo rekordních 1 106 obrazů ze 72 škol z celé České republiky! Odborného hodnocení se ujala sedmičlenná porota složená z odborníků z uměleckého prostředí a byznysu. Obrazy tak prošly rukama např. Katherine Kastner, pražské galeristky, dále umělecké ředitelky a šéfkurátorky Fait Gallery Denisy Kulejové nebo Michala Horáčka, textaře a producenta. Naším želízkem v soutěžním ohni jsou práce Šimona Richtra, žáka 8. ročníku.  Do soutěže zaslal hned tři akvarely s tématem přírody. V obrovské konkurenci do finální kolekce 71 obrazů vybrala odborná porota dvě Šimonovy malby! Jeho obraz V lese se díky počtu hlasů poroty umístil dokonce na 2. místě. Patronát nad druhým obrazem s názvem Zima u řeky převzala hodnotitelka Hana Kinská. Obraz okomentovala slovy: „Nemám ráda zimu. Tohle je snad první obrázek zimy, která hřeje.“

Obrazy přes léto zušlechťovaly prostředí Letiště Brno-Tuřany. Nyní je můžete obdivovat v brněnském divadle Reduta, kde jsou, již krásně zarámované, vystaveny od 12. října až do 23. listopadu. Ve čtvrtek 23. listopadu se v Redutě uskuteční samotná Dražba pro Fenix, benefiční dražba obrazů mladých výtvarníků. Při této slavnostní příležitosti proběhne i vyhlášení vítězů o nejkrásnější Obraz pro Fenix, kterému bude předcházet veřejné hlasování na sociální síti Facebook. Hlasování bude ukončeno 12. listopadu. Celou galerii obrazů si můžete prohlédnout na https://drazbaprofenix.cz/drazba-2023/

Svým hlasováním nebo přímou účastí na dražbě v Redutě můžete podpořit našeho mladého umělce a zároveň přispět na dobrou věc.

 

 

Fotografie