Velikonoční tradice na ZŠ Pastviny

Letošní svátky jara jsme se na II. stupni poprvé snažili oživit velikonočními dílnami. Vedli je samostatně žáci osmých tříd, někdy společně s tvořivými pedagogy.

V šesti dílnách se například vyráběla velká sádrová vejce pomalovaná temperovými barvami. Přihlížející obdivovali vajíčka namáčená do mramorovacích barev. V dalších dílnách se vyřezávalo, obrušovalo i lepilo, malá umělecká dílka byla vytvořena také kombinací drátkování s korálky. Jistou ruku a představivost vyžadovala technicky asi nejnáročnější dílna, kde se pracovalo s jemnými vrtačkami a nahřátým voskem. Výsledkem byl košík plný madeirových kraslic.

Co by však byly Velikonoce bez pomlázky? Nadšenců, kteří si chtěli vyzkoušet její pletení, bylo mezi hochy i děvčaty dost. Jejich zručnost a vytrvalost potvrzuje skutečnost, že dvě velké hromady vrbových prutů postupně zmizely.  A jelikož si žádný svátek neumíme představit bez dobrého jídla, tak z žákovské kuchyňky vonělo velikonoční pečivo.

Výsledkem nadšeného snažení dětí i pedagogů byly krásné, osobité, ale především vlastnoručně vyrobené velikonoční předměty a ozdoby. Naprostou většinu z nich žáci použili k výzdobě školy nebo si je odnesli domů.

Z pozitivních ohlasů můžeme usuzovat, že tak na naší škole možná vznikla nová tradice. Za její založení můžeme poděkovat především paní zástupkyni Zitě Fedorkové, učitelkám Jitce Pelechové, Lindě Husákové, panu učiteli Janu Škaroupkovi a vedoucí vychovatelce Petře Hanzalové.

Snad se máme za rok všichni na co těšit.